logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Wijziging:Veilig verplaatsen van lasten

jul 20, 2016

Wijzigingen per 18 oktober 2016 voor SOG opleiding

Verplaatsen Van Lasten

Volgens onderzoek vanuit SSVV (Stichting Samenwerking Voor Veiligheid) voldoet de bestaande VVL training niet meer aan de gestelde eisen van de opdrachtgever. Per 18 oktober 2016 zal er een nieuwe certificering uitgegeven worden.

Wat veranderd er:
Huidige en nieuwe VVL certificaathouders mogen per 18 oktober 2016 geen lasten meer aanslaan onder een hijskraan of dynamisch hijsmiddel welke door een derde wordt bediend. Daarvoor dient men het BVL certificaat te behalen.

Personen die in het bezit zijn van een VVL certificaat mogen dan alleen nog maar op een (petro)chemisch bedrijfsterrein in installaties, werkplaatsen of laboratoria lasten zelfstandig aanslaan en verplaatsen met hand-, hijs- en hefgereedschap. De lasten zijn beperkt tot leidingdelen, appendages, relatief klein equipment zoals elektromotoren en onderdelen van constructies van beperkte omvang.

Om wel lasten aan te mogen slaan en te begeleiden moet men de opleiding BVL (Begeleiden van Lasten) volgen.

Per 18 oktober 2016 opleiding VVL-H (montage rigger)
Vanaf 18 oktober 2016 mogen alleen nog VVL-H certificaten uitgegeven worden op basis van de nieuwe VVL-H eisen.  De minimale trainingsduur van de VVL-H moet 2 dagen zijn en mogen alleen uitgevoerd worden door geaccrediteerde opleiders met ook een speciaal ingericht praktijkterrein/examenterrein.

Per 18 oktober 2016 BVL (hijsbegeleider)
De BVL is de nieuwe training vallend onder de SSVV aanslaan van lasten hijsbegeleider onder hijskranen. De minimale trainingsduur van de BVL moet 3 dagen zijn en uitgevoerd worden door een geaccrediteerde opleider met een speciaal ingericht praktijkterrein/examenterrein en Mobiele Kraan. Het VVL-H gedeelte moet deel uitmaken van de BLV training, maar alle behaalde VVL (oud en nieuw) geven geen vrijstelling in de opleidingsduur.

Vrijstellingen
BVL certificaat geeft vrijstelling VVL-H certificaat. SSVV geeft vrijstelling voor BVL aan geldige certificaathouders van TCVT W4-08 en Nogepa 1.9 A/B.

Start trainingen
Vanaf week 26 start SOMA Bedrijfsopleidingen met de nieuw uit te voeren trainingen. Zie binnenkort op onze website meer informatie over de nieuwe variant.