logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Strengere regels aanpikker

feb 04, 2020

Maandelijks vallen er diverse objecten uit hijskranen. Soms zelfs met dodelijke gevolgen. De oorzaak? Ongeschoolde aanpikkers. Geen duidelijke regelgeving, weinig geschoolde vakmensen en een gebrek aan toezicht zijn oorzaken hiervan. Mogelijk komt er dit jaar nog een verplicht certificaat voor de aanpikker. Aanleiding is een dodelijk ongeval in Den Haag. 

Verstand van zaken
De machinist heeft een aanpikker nodig met verstand van zaken om ongevallen en dodelijke ongevallen te reduceren. Dit heeft alles te maken met deskundigheid en opleiding. Het probleem is dat de machinisten niet altijd goed meekrijgen wat er onder aan de kraan gebeurt. De aanpikker doet het er vaak bij waardoor hijslasten niet op de juiste manier worden aangeslagen, vingers bekneld raken, te zware lasten worden aangeslagen etc. Het gevolg is dat de machinist te laat in de gaten heeft dat de last verkeerd is aangeslagen. Meerdere keren per jaar vallen er lasten uit de kraan, met soms dodelijke gevolgen.
Een kraanmachinist heeft iemand nodig met verstand van zaken. De aanpikker heeft theoretische kennis om berekeningen te kunnen maken, welk hijsmiddel gebruik je bij welke hijsobjecten, hoe groot is de hoek, welke last heb ik nodig en nog veel meer theoretische en praktische kennis.   

Vage regelgeving
De regelgeving omtrent de aanpikker zijn niet duidelijk. Iemand die de last aanslaat moet bekwaam zijn voor de werkzaamheden. De invulling hieraan laat de wetgeving in het midden.

Wat moet er gebeuren?
De wetgeving en certificering omtrent de werkzaamheden van de aanpikker moeten duidelijker beschreven worden. Voor welke werkzaamheden heb ik welk certificaat nodig? Mogelijk komt er dit jaar een verplicht certificaat voor de aanpikker.  Zodra hier meer bekend over is laten wij dit aan u weten.

Welke opleiding heb ik daar voor nodig?
Er zijn diverse trainingen beschikbaar voor de aanpikker. Heb je de TCVT aanpikker, tcvt hijsbegeleider, BLVA, BLA, veilig aanslaan van lasten of een andere training nodig? Neem een kijkje op de website of neem voor een persoonlijk advies contact met ons op. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 0341-499450.

ABVL en VVLH (2)