logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Persbericht: SBO lanceert VR veiligheidstraining

jan 28, 2021
SOMA Bedrijfsopleidingen lanceert multiplayer virtual reality veiligheidstraining

SOMA Bedrijfsopleidingen heeft in samenwerking met het Utrechtse VR Owl een virtual reality applicatie ontwikkeld voor een veiligheidstraining. Het unieke aan deze training is het multiplayer aspect waardoor de cursist en trainer elkaar zien en kunnen communiceren via spraak en handgebaren. Op de virtuele bouwplaats worden drie handelingen geoefend; het selecteren van het juist persoonlijke beschermingsmateriaal, het controleren van hijsmateriaal en het hijsen van materiaal middels signalen.


Het doel was het ontwikkelen van een schaalbare en mobiele veiligheidstraining voor aspecten die niet tot nauwelijks te simuleren zijn. De applicatie richt zich daarnaast op het trainen van veiligheids- en omgevingsbewustzijn onder cursisten, ter voorbereiding op de ‘echte’ praktijk. Het resultaat is een sneller en effectiever leerproces tegen lagere kosten. De eerste applicatie biedt de mogelijkheid nieuwe trainingsmodules toe te voegen.

Meer informatie over de training
Het eerste onderdeel is het betreden van de bouwplaats. Hierbij moet de cursist letten op de geldende veiligheidsvoorschriften, die veelal met borden zijn aangegeven. Op basis van deze observatie moet de cursist de juiste persoonlijke veiligheidsmiddelen selecteren.

Het tweede onderdeel is het analyseren van bouwmateriaal in een container. Hierbij wordt samen het hijsmateriaal zoals hijsgereedschappen, hijsbanden en kettingwerk beoordeeld aan de hand van een label met informatie. De cursist dient te letten op de keuringsdatum en andere aspecten om te beoordelen of het materiaal nog gebruikt mag worden.

De laatste stap is het aansturen van de hijskraan waarbij de deelnemer signalen moet geven aan de hijskraanmachinist om materiaal te hijsen. De cursist leert over communicatie met een hijskraanmachinist en welke hand- en armseinen waarvoor dienen. Ter afsluiting dient hij materiaal te laten verplaatsen door met zijn hand en vinger het hijs signaal te geven.

VR 2021
SOMA 1