Innovatief asfalt gelegd op ons opleidingscentrum
logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Innovatief asfalt gelegd op ons opleidingscentrum

mei 15, 2024

Op ons opleidingscentrum hebben we gisteren een innoverend traject afgerond met de aanleg van het halfwarme asfaltmengsel Lynpave 95® - het allereerste proefvak van dit soort in Nederland. Dit vooruitstrevende wegdek, vervaardigd met 90 graden asfalttechnologie door het Asfalt Kennis Centrum (AKC) en haar leden,  geproduceerd door Asfalt Centrale Bovenveld en verwerkt door NTP, symboliseert onze voortdurende inspanningen voor vooruitgang en innovatie binnen de branche.

Als toonaangevende opleider in de infrasector en het verticaal transport, geloven wij sterk in het omarmen van nieuwe technologieën. Daarom hebben we ons praktijkterrein, bekend als het 'Living Lab', ter beschikking gesteld om dit revolutionaire asfalt als testcase te integreren. Dit Living Lab, waar voornamelijk cursussen worden gegeven op het gebied van ondergrondse infra, biedt de ideale omgeving voor deze innovatie. De toevoeging van bovengrondse elementen zal onze studenten nog beter voorbereiden op de werkelijke situaties buiten.

Innovatief asfalt en duurzaamheid

Inmiddels omarmen steeds meer wegbeheerders Warm Mix Asfalt (WMA) als onderdeel van gezamenlijke inspanningen met de asfaltindustrie om klimaatdoelstellingen te behalen. WMA, geproduceerd bij temperaturen tussen 100°C en 140°C, resulteert in een CO2-reductie van ongeveer 40% - een belangrijke stap voorwaarts.
Afbeelding HMA-WMA-HWA

Het Asfalt Kennis Centrum en haar leden geloven echter dat er nog meer milieuwinst te behalen is met Half Warm Asfalt (HWA), geproduceerd bij temperaturen tussen de 70°C en 100°C. Bij ons op het buitenterrein, het Living Lab, hebben we nu het eerste proefvak Lynpave HWA, vakkundig gelegd door NTP, met een asfaltproductietemperatuur van 90°C. De komende jaren zal dit proefvak nauwlettend worden gemonitord.

Aanleg asfaltbaan SOMA Bedrijfsopleidingen mei 2024 HWA

Samenwerking

Het is inspirerend om te zien hoe verschillende partijen hebben samengewerkt aan dit project. Samen met het SOMA College hebben we het hele traject voorbereid, waarbij studenten tijdens de daadwerkelijke aanleg de unieke kans kregen om de wegenbouw in actie te zien. We willen onze oprechte dank en waardering uitspreken naar de partijen die op verschillende manieren hebben bijgedragen aan dit project, van het voorbereiden van de asfaltbaan, het leveren en leggen van kolken en infiltratiekratten, het leveren van banden, goottegels en mantelbuizen tot het produceren en aanleggen van het asfalt. Wij bedanken hiervoor Knipscheer Infrastructuur, Van Walraven, Wavin, Asfalt Kenniscentrum (AKC) en haar leden, NTP, Kijlstra Bestrating, Van den Broek Putsteltechniek HeterenIKN Infracampus voor hun onschatbare steun.

Wil je ook op de hoogte blijven en veilig leren werken? Volg dan een opleiding of cursus op het gebied van asfalt of een van onze andere cursussen, en maak deel uit van de toekomst van de infrastructuur!

 Aanleg Half Warm Asfalt SOMA