Brochure Machinist Grondverzet Hydraulische Graafmachine

Machinist Grondverzet Hydraulische Graafmachine

Welkom bij de opleiding Machinist Grondverzet van SOMA Bedrijfsopleidingen. Een opleiding die je voorbereidt tot een vakbekwame machinist grondverzet op de hydraulische graafmachine/wiellaadschop. In deze opleidingsbrochure vind je alle belangrijke informatie met betrekking tot de opleiding.

Met de opleiding Machinist Grondverzet word je op niveau 3 opgeleid. Onze opleidingen zijn praktijkgericht en speciaal gericht op volwassenen met ervaring in het werkveld. Je wordt begeleid door docenten uit de praktijk. Tijdens de opleiding kun je direct praktijkgericht aan de slag in het werkveld. We bieden je een MBO diploma op niveau 3 aan. Als dé grootste infra-opleider voor volwassenen kunnen we je op de juiste manier begeleiden, zodat je de opleiding met succes kunt doorlopen.

Het kan zijn dat er in de loop van je studie wijzigingen of aanvullingen zijn op deze opleidingsbrochure. Uiteraard word je hiervan onmiddellijk op de hoogte gesteld.

Opleiding Machinist Grondverzet

Wat doet een Machinist Grondverzet?
Als machinist grondverzet ben je veelzijdig inzetbaar en voel je je één met de machine. Of je nu straten maakt, fietspaden aanlegt of rioolsleuven uitgraaft; je probeert dit zo perfect mogelijk te doen. Als machinist ben je in staat om geconcentreerd te werken, want soms heb je maar weinig speelruimte. Je bedient de machine volledig zelfstandig en bent verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en controle van je eigen werk en het onderhoud van je machine.

Wat leer je tijdens de opleiding?
Je leert onder andere hoe je met grondverzetmachines grondverzetwerkzaamheden uitvoert, zoals het openbreken van verhardingen, uitgraven van bouwputten en het bekleden van dijken. Daarnaast leer je hoe je hijswerk uitvoert in relatie tot grondverzetwerkzaamheden.

Als machinist grondverzet voer je werkzaamheden uit volgens opdracht. Daarnaast ben je als machinist betrokken bij de voorbereidende werkzaamheden, zoals het lokaliseren van leidingen en kabels en het inrichten van verkeersafzettingen. Deze onderdelen komen terug in de opleiding.

Een ander belangrijk deel van de opleiding is het gebruiksklaar maken van de machine, het onderhoud aan de machine en het verhelpen van storingen. Van een machinist grondverzet wordt namelijk verwacht dat je veilig en milieubewust met je machine kan werken.

Let op: Als machinist grondverzet werk je met een hydraulische graafmachine of met een wiellaadschop. Voor deze opleiding maak je vooraf de keuze voor één van beide uitstroomprofielen.

Begeleiding en vakdocent
Tijdens de opleiding helpt een vakdocent je bij het verwerven en ontwikkelen van kennis en vaardigheden voor de theorievakken. De vakken worden gegeven door verschillende vakdocenten. Zij leren je het vak vanuit hun eigen deskundigheid en ervaring. Hierdoor kunnen zij je alles vertellen over de inhoud van het vak. Tijdens de praktijkuren op je werkplek heb je te maken met een praktijkbegeleider.

Programma

De opleiding Machinist Grondverzet start in oktober en heeft een studieduur van 12 tot 18 maanden, verdeeld over vier periodes. In de zomer wordt er gedurende 6 weken geen onderwijs gepland, evenals in de 2 weken rondom kerst en oud & nieuw. Het grootste gedeelte van de opleidingsuren zal bestaan uit theorielessen. Er vinden ongeveer 20 fysieke lessen (zaterdagen), 4 theorie-examens en een praktijkexamen plaats. Een module zal bestaan tussen de 3 en 6 bijeenkomsten, verspreid over de zaterdagen, gedurende het studiejaar.

Modules
De opleiding bestaat uit vier modules:

  • Module 1: Grondverzet voorbereiden
    • Oriënteren op het beroep
    • Kabels, leidingen en rioleringen lokaliseren
    • Werkterrein inrichten
    • Machines laden en lossen op transportsvoertuigen
    • Rijden met grondverzetmachines
    • Machine gereedmaken en bedienen
  • Module 2: Grondverzet uitvoeren
    • Verhardingen verwijderen
    • Graven
    • Een depot
    • Egaliseren
    • Profileren
    • Cultuurtechniek
    • Grondwerk met (semi) automatische machinebesturing uitvoeren
  • Module 3: Hijsen met grondverzetmachines
    • Hijsen met grondverzetmachines
    • Hijswerk voorbereiden en afronden
    • Lastberekening voor hijswerk
    • Hijsgereedschap
    • Lasten aanslaan en hijsen
  • Module 4: Grondverzetmachines onderhouden en repareren
    • Oriënteren en voorbereiden op onderhoud en reparaties
    • Visuele controle en doorsmeren
    • Aandrijvingen onderhouden en storingen verhelpen
    • Dieselmotoren onderhouden en storingen verhelpen
    • Pneumatische en hydraulische systemen onderhouden en storingen verhelpen
    • Elektrische systemen onderhouden en storingen verhelpen
    • Airco en overdrukinstallatie onderhouden en storingen verhelpen
    • Onderhoud beëindigen

 

Theorie en praktijk
Het grootste gedeelte van de opleiding bestaat uit theorielessen, omdat je in de praktijk waarschijnlijk al heel wat draaiuren maakt bij je werkgever. Dit betekent niet dat wij, als bedrijfsopleider, de praktijk niet belangrijk vinden. Daarom wordt er ook van je verwacht dat je regelmatig praktijkuren maakt. Waar en wanneer je deze praktijkuren maakt bepaal je zelf. Daarnaast geldt voor vak-theorie dat de bijeenkomsten door jou worden voorbereid (online) voordat je naar de les komt.

Examens
Om te toetsen of je voldoende vaardig bent op de machine en aan de gestelde kwalificaties voldoet, worden er aan het eind van het jaar praktijkexamens afgenomen. Een voldoende op dit examen is voorwaardelijk voor het ontvangen van het diploma. Ter voorbereiding op het praktijkexamen, bieden we je de mogelijkheid aan om een examentraining te volgen.

Iedere module wordt afgesloten met een theorie-examen. Voor het theorie-examen wordt 1 uur ingepland (09.00 – 10.00 uur). Zodra alle theoriemodules zijn doorlopen volgt er een praktijkexamen, om te toetsen of je voldoende vaardig bent op de machine en aan de gestelde kwalificaties voldoet. Om het diploma in ontvangst te mogen nemen, dien je zowel het theorie- als praktijkexamen met een voldoende te hebben afgerond. Let op: het theorie-examen wordt digitaal gemaakt waardoor het gebruik van een laptop noodzakelijk is.

Kan je bij je werkgever niet genoeg praktijkopdrachten of praktijkuren maken op de machine van je uitstroomprofiel? Geef dit dan tijdig aan bij de opleidingscoördinator, zodat jullie samen een gepaste oplossing kunnen bedenken.

Online leeromgeving
Voor deze opleiding maak je gebruik van deelnemersnet en digitaal lesmateriaal. Op deelnemersnet vind je veel informatie wat handig is tijdens de opleiding. Je kunt hierin ook makkelijk contact hebben met docenten en mededeelnemers.

Het digitaal lesmateriaal bestaat uit een digitale licentie en vier opdrachtboeken. Om de lessen te volgen en thuis huiswerk te kunnen maken, is het gebruik van een laptop noodzakelijk.

Studiebelasting
De opleiding is goed te combineren met werk en privé. De klassikale les duurt 6 uur per bijeenkomst, daarnaast zijn er ook praktijkopdrachten. Naast de fysieke lessen, waarbij je aanwezig dient te zijn, zal er ongeveer 3-4 uur zelfstudie nodig zijn (afhankelijk per persoon).

Vooropleiding
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je in het bezit bent van MBO niveau 2. Indien je niet voldoet aan deze eisen, maar wel de capaciteiten bezit, dan kun je op basis van een intakegesprek mogelijk toegelaten worden op de opleiding. Informeer hiervoor bij het servicebureau tel.: 0341-499450.

Locaties en tijdstip
SOMA Bedrijfsopleidingen is nationaal en internationaal actief en biedt opleidingen aan in verschillende plaatsen in Nederland. De opleiding Machinist Grondverzet wordt verzorgd in Harderwijk. De locatie is makkelijk bereikbaar met openbaar of eigen vervoer.

Op de website staan de locaties en data. De volgende tijden zijn vastgesteld:

  • Locatie: Harderwijk*
  • Dagopleiding (zaterdag)
  • Tijd: 09.00-15.00 uur

 

*Op basis van voldoende aantal deelnemers start deze locatie elk jaar.

Vrijstellingsaanvraag
Als je aantoonbare competenties hebt op bepaalde gebieden, kun je vrijstelling krijgen voor sommige onderdelen van de opleiding. Vrijstellingen kun je aanvragen bij de examencommissie. Je kunt hiervoor schriftelijk een verzoek indienen bij examens@somabedrijfsopleidingen.nl. Kopieën van bewijsstukken voeg je hieraan toe. Indien nodig, kan de examencommissie om nadere (mondelinge of schriftelijke) informatie vragen.

Praktische informatie

In deze opleidingsbrochure tref je de meest relevante informatie aan over onder andere de doelgroep, het programma en de kosten. Daarnaast informeren wij je ook graag over verschillende praktische zaken die voor je van belang kunnen zijn.

Advies nodig?
Voor al je vragen kun je bij ons terecht. Om je al zo goed mogelijk te helpen, hebben we op www.somabedrijfsopleidingen.nl al veel informatie op een prettige wijze voor je opgenomen. Uiteraard kun je ook persoonlijk contact opnemen. Ons servicebureau staat je graag te woord. Wij zijn bereikbaar op 0341 – 499 450 en per e-mail . Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag bellen tussen 08.00 uur en 17.00 uur.

Start van de opleiding en lesrooster
De meest recente informatie hierover kun je vinden op de website (). Je ontvangt voorafgaand aan de opleiding je lesrooster via deelnemersnet.

Studiematerialen
Tijdens de opleiding maak je gebruik van divers lesmateriaal. Denk hierbij aan een boek, een syllabi, hand-outs en deelnemersnet. Let op: je dient zelf zorg te dragen voor een laptop.

SOMA Bedrijfsopleidingen ontwikkelt en selecteert zelf het meest actuele lesmateriaal voor alle opleidingen. Je ontvangt alle benodigde informatie en studiematerialen een paar weken voor de start van je opleiding. Wat je situatie ook is, wij doen altijd ons uiterste best om je goed, volledig en tijdig te informeren.

Vakanties en vrije dagen
SOMA Bedrijfsopleidingen houdt bij het organiseren en plannen van de bijeenkomsten rekening met de zomervakantie, kerstvakantie en overige schoolvakanties. Helaas lukt het niet altijd om vrij te plannen. Uiteraard worden op verplichte vrije dagen zoals Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Hemelvaart, Kerst, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag geen bijeenkomsten gepland.

Subsidie en belastingvoordeel
Voor een aantal opleidingstrajecten kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Klik hier voor het meest recente overzicht.

SOMA Bedrijfsopleidingen
SOMA Bedrijfsopleidingen is gespecialiseerd in het verzorgen van onderwijs voor volwassenen. Mensen die de uitdaging aangaan om naast hun baan en drukke sociale leven weer een opleiding te gaan volgen. Om hier op een passende wijze een invulling aan te geven hebben wij een onderwijsvisie ontwikkeld die hierbij aansluit. Onze onderwijsvisie bestaat uit vier kernpunten:

  • onderwijs dat boeit
  • onderwijs met kwaliteit
  • onderwijs met hart voor deelnemers
  • onderwijs voor de branche

 

Onze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor vakmensen uit de praktijk. Wij verzorgen deze opleiding op meerdere locaties in Nederland en hebben topdocenten vanuit de praktijk.

Vragen of interesse?
Kom in contact!






    Vragen of interesse?
    Kom in contact!