Mensen en dieren produceren dagelijks veel afval: urine en ontlasting. In de Middeleeuwen liepen in de steden goten door de straten waarin dit werd geloosd. Dit werd een open riool genoemd, de voorloper van het riool zoals wij dit vanaf de 19de eeuw kennen in Europese steden. Om op een nette wijze van ons afvalwater af te komen hebben de meer ontwikkelde landen een stelsel van rioolbuizen aangelegd. De eerste stad waar dit werd aangelegd was Londen in 1859, met een lengte van 22.000 kilometer. Het rioolwater moet snel verwerkt worden om ziektes en schade te voorkomen. Een riolering of rioolstelsel is een systeem van buizen, putten en pompen dat in steden ondergronds is aangelegd. Het is bedoeld om afvalwater en hemelwater op een veilige manier te transporteren.
Rioleringen worden meestal onder de weg aangelegd vanwege de ruimte en diepte die er nodig is. Dit betekent dat bij werkzaamheden de weg opengebroken moet worden, met alle kosten en verkeersoverlast van dien. Bij het aanbrengen van een nieuw riool wordt er een sleuf gegraven; wanneer er niet voldoende ruimte is wordt er een sleufbekisting of damwand geplaatst. Voor de aanleg wordt gebruik gemaakt van graafmachines, hijskranen en lasers voor het precies plaatsen van buizen onder afschot. Deze betonnen rioolbuizen wegen een paar honderd kilo tot vele tonnen voor grotere buizen.
Van betonbuis naar gresbuis en visa versa
De buizen in de rioleringsstelsels kunnen o.a. van beton of gres zijn vervaardigd. De materiaalkeuze hangt nauw samen met de grond en chemische samenstelling van het afvalwater. Vanwege de prijs wordt het meeste gewerkt met betonbuizen. Gres daarentegen is duurzamer, lichter dan beton, heeft een hoge chemische weerstand en is bestand tegen pH-waarden van 0,5 tot 13.
Bij het aanbrengen, storingen verhelpen en onderhoud van rioolbuizen ontstaan er indirecte kosten voor de gemeenschap, waaronder tijds- en inkomensverlies voor ondernemers. Om deze kosten te beperken en geen tijd te verliezen door schades zijn er diverse mogelijkheden, waaronder scholing. SOMA Bedrijfsopleidingen kan u helpen, zie hieronder de mogelijkheden:
• (Allround) vakman GWW (rioleringswerker en wegenwerker)
• Veilig werken in de riolering en besloten ruimtes
• Beton- of gresbuizenlegger
• Metselwerk bij rioleringen
• Onderhoud, voorkomen en verhelpen storingen riolering