Werkbezoek Platform Infra Noord bij ons: Samenwerking en vakmanschap centraal

Op donderdag 4 april ontvingen we bij SOMA College en SOMA Bedrijfsopleidingen ruim twintig leden van het Platform Infra Noord-Nederland van Koninklijke Bouwend Nederland. Tijdens dit werkbezoek stond de verbinding tussen onderwijs, praktijk en de infra-sector centraal.

De dag begon met een presentatie over de actuele ontwikkelingen binnen SOMA College en SOMA Bedrijfsopleidingen. We namen de deelnemers mee in de manier waarop wij samen met het werkveld onze mbo-opleidingen én cursussen en trainingen vormgeven. Opleidingen die inspelen op de steeds veranderende vraag vanuit de sector, zoals technologische innovaties, duurzaamheid en het belang van goed vakmanschap.

Na de presentatie volgde een rondleiding over het SOMA-terrein. Hans Smit en René Berghuis namen de groep mee langs diverse praktijkfaciliteiten en gaven toelichting bij de praktijklessen die onze studenten en cursisten dagelijks volgen. Van grondverzetmachines, asfaltwegenbouwmachines en grote hijskranen tot simulatoren: alles is erop gericht om zo realistisch mogelijk te oefenen in een veilige leeromgeving.

Voor SOMA Bedrijfsopleidingen zijn dit soort ontmoetingen enorm waardevol. Ze bieden de gelegenheid om direct in gesprek te gaan met vertegenwoordigers uit de sector, kennis uit te wisselen en samen te kijken naar hoe we het infra-onderwijs en de bij- en nascholing nog beter kunnen laten aansluiten op de praktijk.

Samen bouwen aan een toekomstbestendige sector

Een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het werkbezoek was de energietransitie en de rol die de infra-sector hierin speelt. SOMA Bedrijfsopleidingen voelt een duidelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan deze ontwikkeling. Daarom investeren we niet alleen in een uitgebreid en actueel cursusaanbod rondom emissieloos werken en duurzame innovaties, maar ook in de technische faciliteiten die daarbij horen. Zo beschikken we over een mobiele leeropstelling met elektrische componenten, waarmee cursisten laagdrempelig kennismaken met de werking en veiligheid van elektrisch materieel. Volgende week breiden we ons praktijkarsenaal uit met een volwaardige elektrische graafmachine – een belangrijke stap om emissieloos werken daadwerkelijk te ervaren en te oefenen in een realistische setting. Door deze investeringen willen we vakmensen niet alleen bewust maken van hun rol in de energietransitie, maar hen ook praktisch toerusten voor de bouwplaats van de toekomst.

We bedanken Platform Infra Noord-Nederland voor het bezoek en kijken uit naar een verdere samenwerking aan een sterke infrastructuursector!

Collega’s Hans Smit en René Berghuis nemen de groep mee langs diverse praktijkfaciliteiten en geven toelichting bij de praktijklessen die onze studenten en cursisten dagelijks volgen. Van grondverzetmachines, asfaltwegenbouwmachines en grote hijskranen tot simulatoren: alles is erop gericht om zo realistisch mogelijk te oefenen in een veilige leeromgeving.

Vragen of interesse?
Neem contact met ons op!