logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Nascholing Code 95: de laatste loodjes!

feb 16, 2016

10 september is het zover, dan moeten alle beroepschauffeurs in het Goederenvervoer de Code 95 hebben bijgeschreven op het rijbewijs. Hoe staan we er voor in Nederland, zijn er genoeg trainingsplaatsen en welke chauffeurs lopen nog een risico? 

Een groot aantal chauffeurs heeft de Code 95 inmiddels bijgeschreven op het rijbewijs of hoeft nog slecht een of twee trainingen te volgen. Dat is haalbaar. Het aantal aangeboden trainingen in Nederland is toereikend. Toch blijft het voor een aantal bedrijven opletten en moeten ondernemers er alert op zijn of de trainingen die voor hun waardevol zijn nog beschikbaar zijn.

Eigen Rijders lopen achter
Vooral onder de eigen rijders en ZZP’ers dreigt een aantal chauffeurs achter te blijven. TLN geeft aan dat van de eigen rijders 4,5% zelfs nog niet begonnen is met de nascholingstrainingen. Ruim 1000 chauffeurs dus die nog 4 theorietrainingen en een praktijktraining moeten volgen om na september als beroepschauffeur te mogen blijven werken. De kleinere vervoersorganisaties hebben een grotere uitdaging met het uitplannen van medewerkers, waardoor in deze bedrijven de grootste achterstand wordt gemeten.

Tekort aan Praktijktrainingen
Het aantal beschikbare praktijktrainingen ligt een stuk lager dan het aantal aangeboden theorietrainingen. De chauffeurs die nog geen praktijktraining hebben gevolgd doen er goed aan deze zo snel mogelijk in te plannen om nog op tijd te zijn met het laten bijschrijven van de Code 95 op het rijbewijs.

Trainen moet voor jou iets toevoegen
Zorg dat je op tijd inschrijft op de trainingen die voor jou van toegevoegde waarde zijn. Het risico bestaat dat er halverwege dit jaar minder verschillende soorten trainingen beschikbaar zijn. Nog een keer de digitale tachograaf training volgen levert weliswaar wel de uren op die nodig zijn voor de code 95 aantekening, maar als je investeert in training, laat het dan ook werkelijk wat toevoegen. De trainingen waarop nu ook SOOB subsidie gegeven wordt, zoals VCA en de training Fysieke belasting zullen naar verwachting sneller vol zitten.

Op tijd klaar garantie
Hoe zat het ook al weer? Om als chauffeur te mogen blijven werken moet je op vóór 10 september aanstaande de Code 95 hebben bijgeschreven op je rijbewijs. Dat kan alleen als je 35 uur nascholing hebt gevolgd, deze nascholing moet geregistreerd zijn door CCV. Als klant van Code 95 Nederland kun je aanspraak maken op onze ‘op-tijd-klaar-garantie’. Wij zorgen er voor dat er genoeg trainingen beschikbaar zijn zodat jij op tijd de nascholing kan afronden. Met Code 95 Nederland ben je als chauffeur altijd en op tijd, goed geschoold.

Planning op maat
Werkgevers die voor de chauffeurs een eigen trainingsdag willen organiseren kunnen ook bij ons terecht. U kiest dan zelf de trainingsdatum die u het beste uitkomt. Ook is het mogelijk de training af te stemmen op de opleidingsbehoeften van uw organisatie. En de training kan worden uitgevoerd bij u op locatie. Neem hiervoor contact met ons op.

Bron: Nieuwsbrief - Code 95 Nederland
Code 95 Nederland