logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Positieve flow voor GWW-sector

dec 14, 2016

Wegenbouwers hebben weer wat meer werk op de plank liggen. De orderportefeuille in deze branche steeg in oktober met vier tiende maand naar 5,5 maanden. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Niet alleen in de wegenbouw, maar in de gehele gww-sector lijkt het tij wat te keren. Na een paar maanden van dalende orderboeken, steeg de werkvoorraad in de grond-, weg- en waterbouw met een tiende maand naar 5,8 maanden.

Utiliteitsbouwers zien orderboek dalen

In de utiliteitsbouw noteerde het EIB daarentegen een daling van de orderportefeuille, met drie tiende maand tot een niveau van 8,5 maanden. Woningbouwers zagen de ordervoorraad wel toenemen, zij het met een tiende maand beperkt. Met 9,4 maanden aan werk op de plank hebben zij van alle bouwbranches echter geen klagen.

De totale werkvoorraad in de bouw bedroeg in oktober 8,2 maanden. Daarmee bleef de orderportefeuille voor de derde maand op rij op hetzelfde niveau.

Ook nog bedrijven met onvoldoende opdrachten

Hoewel de bouw onmiskenbaar aantrekt, ondervindt nog altijd 17 procent van de hoofdaannemers stagnatie in het onderhanden werk als gevolg van onvoldoende orders. 19 procent van de bedrijven beoordeelt zijn huidige werkvoorraad bovendien nog altijd als klein.

Een kleine 70 procent van de ondernemingen ziet voorlopig geen verandering van de omvang van het personeelsbestand. Een op de vier verwacht daarentegen nieuwe werknemers aan te zullen trekken.

Bron: Cobouw