logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Al 25 jaar een leerzame gebeurtenis voor de machinist!

jan 24, 2017
Op 19 en 20 januari 2017 hebben de jaarlijkse Machinistenscholingsdagen plaats gevonden. Voor de 25-ste keer zijn deze dagen door Vakvereniging Het Zwarte Corps, SOMA Bedrijfsopleidingen en de Vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland georganiseerd.

Ruim 160 machinisten namen ditmaal aan deze leerzame en nuttige dagen deel. Vakvereniging Het Zwarte Corps, SOMA Bedrijfsopleidingen en de Vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland zijn er wederom in geslaagd een boeiend programma samen te stellen met de volgende onderwerpen.

Zit je goed?

Een goede zithouding draagt bij tot plezierig werken, niet uitgewoond thuiskomen en het voorkomen van ziekteverzuim. Gerben Geerdink van STEP bracht op zijn kenmerkende wijze een aantal tips en trucs onder de aandacht waar je rekening mee moet houden. Naast een deel theorie deed hij dit ook aan de hand van concrete voorbeelden in de machines die op het voorterrein van het congrescentrum stonden uitgestald.

Veelzijdigheid van een machine

Ahlmann was bereid gevonden het nieuwste van het nieuwste van hun machines te tonen. De deelnemers kregen een korte introductie in wat een Mecalac machine allemaal kan. Dit betreft een eerste introductie.

Veelzijdigheid in hulpstukken
In de praktijk zijn tal van hulpstukken voorhanden. Maar, hoe ga je daar mee om? Wat zijn de wettelijke voorschriften? Welke producteigenschappen behoren bij welke hulpstukken? Hoe organiseer je dat een en ander goed is vastgelegd en geregeld? Pedro Hoefnagels van Volker Rail verzorgde deze presentatie en gaf antwoord op alle vragen.

Vroeger stoppen of juist langer doorgaan?
Een vraag waarvan het antwoord al in een vroeg stadium moet worden gegeven en waar Monique van Meerendonk van Vakvereniging Het Zwarte Corps middels haar presentatie samen met de deelnemers nader op in ging. Bijvoorbeeld hoe de werknemer in overleg gaat met zijn werkgever om na te gaan welke mogelijkheden er zijn. Ook hoe hij zelf zaken moet gaan regelen om ervoor te zorgen dat hij op het juiste moment de juiste voorzieningen heeft getroffen.
 
Graven doe je niet alleen!
Dat was het motto van de MSD 2016. Dit onderwerp heeft niets aan actualiteitswaarde verloren. Communicatie is van ontzettend groot belang en als die verbeterd kan worden dan moet je dat doen! Hoe? Met veel enthousiasme hebben de deelnemers onder leiding van Niek Verkade van Valq Training en Advies en terzijde gestaan door Piet Oppers, deelgenomen aan de verschillende oefeningen om communicatie en het samenwerken te verbeteren. Dit blijkt in de praktijk vaak niet zo moeilijk als men wel denkt.
 
Boem of niet?
Het was alweer enige jaren geleden dat er tijdens de Machinistenscholingsdagen aandacht was voor het graven en het risico van explosieven. Er ligt nog veel in de grond en in het water wat een risico met zich meebrengt bij het graven. Van den Herik uit Sliedrecht heeft in de loop der jaren op dit terrein expertise opgebouwd en wist dit door middel van een interessante presentatie met de deelnemers te delen.
Aan het eind van de bijeenkomst ontvingen de deelnemers een evaluatieformulier. Aan de hand van de ingevulde formulieren bleek dat de deelnemers buitengewoon tevreden waren over de inhoud en organisatie van deze dagen. Dit sterkt de organisatoren van deze dagen en  zij zullen op niet al te lange termijn bijeenkomen om te evalueren en na gaan denken over de volgende Machinistenscholingsdagen in 2018.
 
 DSCF5811DSCF5818foto21foto41DSCF5802msd26msd28msd35msd43msd46msd49DSCF5796