logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Meer besparen met Het Nieuwe Draaien

nov 13, 2017

Hoewel al jaren cursussen worden gegeven, zijn machinisten geneigd om in hun oude patroon te vervallen als het gaat om machinegebruik. Voor ondernemers valt er daarom nog veel te besparen. Onze eigen Sytze Kloosterman (accountmanager) is in dit proces, Het Nieuwe Draaien, nauw betrokken. Deze maand in het vakblad BouwMachines vertelt hij hier meer over. ‘Je moet voorkomen dat mensen in hun oude gedrag vervallen. Je moet ze continu bij de arm nemen en meetrekken.’

Tussen de twee- en drieduizend machinisten heeft Sytze voorbij zien komen sinds hij in 2004 voor het eerst een cursus Efficiënt en Effectief Machinegebruik gaf. Dertien jaar geleden kwam deze opleiding tot stand op initiatief van Aannemingsbedrijf Jos Scholman in Nieuwegein. De training evolueerde, en onder de vleugels van de BMWT en SOMA Bedrijfsopleidingen is de naam tegenwoordig: Het Nieuwe Draaien. ‘We hebben het steeds verder uitgebreid en uitgebouwd tot wat het nu is’, aldus Sytze.

Green Deal
10 procent minder brandstofverbruik door grondverzetmaterieel in 2020, met als peiljaar 2014. Om deze belangrijkste doelstelling uit de in 2016 gesloten Green Deal Het Nieuwe Draaien te realiseren zijn zeker opleidingen nodig.

De opleiding Het Nieuwe Draaien bestaat sinds enkele jaren uit twee onderdelen. De eerste is een praktijktraining met theoretische ondersteuning. De tweede is Het Nieuwe Draaien 2.0. ‘Hierbij bekijken we hoe de machinist in de praktijk werkt. We geven feedback en bespreken onze bevindingen. Een rapport gaat vervolgens naar de werkgever, of naar de betrokken zzp’er.’

E-learning-module voor Het Nieuwe Draaien
Om nog een tussenstap in te lassen, wordt nu een e-learning-module ontwikkeld. Hierbij kan de machinist vanachter zijn computer verder op weg worden geholpen. De module bestaat uit film- en beeldmateriaal en quizvragen. Deze stap komt in de toekomst een halfjaar vóór de praktijkschouw. Naar verwachting is de module per 1 januari 2018 beschikbaar.

Volgens Kloosterman is de nieuwe tussenstap geen overbodige luxe: ‘Je moet voorkomen dat mensen in hun oude gedrag vervallen. Je moet ze continu bij de arm nemen en meetrekken. Anders zakt het weg, en dan zijn die dure cursussen voor niets geweest.’

BouwMachines kennisdag
BouwMachines en de BMWT houden op woensdag 6 december een kennisdag met als thema: ‘Geld verdienen met duurzaamheid’. Tijdens deze dag wordt gekeken naar concrete mogelijkheden om kosten te besparen, of inkomsten te genereren, door zorgvuldig om te gaan met de drie M’s. Oftewel: wees zuinig op de mens, de machine en het milieu. Ook Sytze is op deze dag aanwezig en geeft een lezing over Het Nieuwe Draaien. De kennisdag wordt op woensdag 6 december gehouden op het Bouw- & Infrapark in Harderwijk. Vanaf 09.30 uur zijn de ontvangst en registratie. Het programma begint om 10.15 uur.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer: elektrificering, intelligente machines, alternatieve brandstoffen, het voorkomen van ziekteverzuim, Het Nieuwe Draaien en brandstofbesparende diesel.

Lees het volledige interview me Sytze op BouwMachines.nl.

Meer informatie over de kennisdag en aanmelden via: www.bouwmachineskennisdag.nl