logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Gemeente Hellendoorn en SOMA Bedrijfsopleidingen

jun 18, 2019
De heer E. Companje | Beleidsondersteunend medewerker | Gemeente Hellendoorn

Team Openbare Werken van de Gemeente Hellendoorn is verantwoordelijk voor hun eigen buitendienst. Een team van 65 mensen verzorgt het groen, de straten en het afval in de gemeente. Om hun dagelijkse werkzaamheden bekwaam en veilig uit te voeren is scholing belangrijk. Een opleidingsplan moet ervoor zorgen dat ieder teamlid op tijd de juiste papieren op zak heeft. Eén van de vaste opleiders van de Gemeente Hellendoorn is SOMA Bedrijfsopleidingen. Afgelopen jaar hebben 6 werknemers hier hun ‘Veilig werken met de autolaadkraan’ gehaald.

Meerjarenopleidingsplan
Beleidsondersteuner Erik Companje, werkzaam bij Team Openbare Werken voor de Gemeente Hellendoorn, is wekelijks bezig met het opleidingsplan. Erik: “Ik heb een soort helicopterview over het team en let erop dat de opleidingen en cursussen op tijd worden gevolgd. In het vastgelegde meerjarenplan weten we precies welke verplichte en niet-verplichte opleidingen er voor wie aankomen in de komende 5 jaar. Het is een leuke uitdaging om dat zo efficiënt mogelijk in te plannen.”

De juiste opleider kiezen
Als er een opleiding op de planning staat moet er een geschikte opleider gevonden worden. Erik: “Bij het uitzoeken van een opleider kijken we vooral naar twee dingen: prijs en inhoud. Daarnaast hebben we de voorwaarde dat de opleiding incompany gegeven moet worden. Dat is makkelijker plannen voor de deelnemers en het scheelt reistijd. Bovendien hebben wij een eigen lokaal beschikbaar voor het theorie-gedeelte en alle apparatuur en gereedschap voor de praktijk. SOMA Bedrijfsopleidingen voldoet regelmatig aan alle eisen. Soms verliezen ze het op prijs, maar ze kunnen ons altijd een incompany training bieden met de juiste inhoud.”

Autolaadkraancursus
Niet alle opleidingen zijn van te voren bekend. Erik: “Afgelopen jaar bleek plotseling dat op korte termijn 6 medewerkers een training “Veilig werken met de autolaadkraan” nodig hadden. Naast dat wij het belangrijk vinden dat onze chauffeurs veilig en verantwoord werken met een autolaadkraan, draagt deze training bij aan de Code 95. Dit houdt in dat vrachtwagenchauffeurs 35 uur nascholing dienen te volgen in 5 jaar. Ik weet dat ze bij SOMA deze training aanbieden en het vaak snel kunnen realiseren. Daarom heb ik Frans Seelen, mijn vaste contactpersoon bij SOMA, gebeld en gevraagd of hij dit kon regelen. Hij ging er direct mee aan de slag en binnen een paar weken stond er een deskundige praktijkdocent bij ons in Hellendoorn de training te geven. Heel fijn dat onze spoedaanvraag zo snel door SOMA werd opgepakt zonder dat ik daar veel voor heb moeten doen!”

Docenten uit de praktijk
Naast het snel realiseren van trainingen vindt Erik vooral de docenten ‘uit de praktijk’ een groot voordeel van SOMA. Erik: “SOMA zorgt er altijd voor dat er professionele docenten aanwezig zijn. Nog fijner is, dat deze docenten dezelfde taal spreken als de deelnemers. Ze snappen elkaar, waardoor zowel het theorie-gedeelte als de praktijk ‘leuk’ worden. Er is tijdens de cursus veel interactie en er worden actuele voorbeelden uit de praktijk gegeven.”

Ongedwongen gesprek
Erik: “Ik heb een paar keer per jaar contact met Frans van SOMA. Hij vraagt altijd na de afronding van een cursus of opleiding hoe het is gegaan. Gelukkig kan ik vaak positieve feedback van de jongens doorgeven. Daarnaast komt hij 1 of 2 keer per jaar bij ons langs. Dan bespreken we de opleidingen die gevolgd moeten worden en wat er gaat veranderen op opleidingsgebied. Frans denkt met ons mee in oplossingen die passen binnen ons meerjarenopleidingsplan. Ik kan niet anders zeggen dan dat het gevoel gewoon goed is bij SOMA Bedrijfsopleidingen. De snelle (oplossingsgerichte) manier van werken en de ongedwongen gesprekken maken van SOMA een erg prettige opleidingspartner voor de Gemeente Hellendoorn.”