logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

GKB over SOMA Bedrijfsopleidingen

nov 06, 2019
Maarten van Rietschoten | Hoofd administratie, PZ en KAM bij GKB Groep

GKB, inrichters van de buitenruimte, zoals ze zichzelf noemen is een echt familiebedrijf. Inmiddels is de vierde generatie aan het werk bij GKB en zijn ze uitgegroeid tot een groot bedrijf. Voeren ze diverse projecten uit en gaan de producten van GKB Machines de hele wereld over. Ze gaan geen uitdaging uit de weg en geloven in nieuwe, innovatieve mogelijkheden en technieken. Om te zorgen dat alle 180 medewerkers bij GKB blijven groeien en ontwikkelen staan elk jaar de eerste twee weken van januari in het teken van opleidingen en cursussen.


Opleidingsweken bij GKB

Maarten van Rietschoten, hoofdadministratie, PZ en KAM bij GKB, is verantwoordelijk voor de opleidingen: “Het hele jaar door verzamel ik informatie van medewerkers, projectleiders en de afdeling personeelszaken over wie welke opleiding of cursus nodig heeft. Met al die informatie stel ik een planning samen en ga ik op zoek naar opleiders die cursussen aanbieden die bij ons passen. Wij zijn een bedrijf met zeer uiteenlopende werkzaamheden. Van grasmaaien, een wijkpark aanleggen, tot het aanleggen sportvelden en bouwen van bruggen. Daarnaast hebben wij nog een staal- en machinebouw afdeling. We hebben dus veel verschillende opleidingen en cursussen nodig. De meeste grondverzet opleidingen voor GKB worden door SOMA Bedrijfsopleidingen verzorgd. Maar ook de Uitvoerderopleiding waar 3 jaar geleden nog 13 medewerkers voor zijn geslaagd.”

Samenwerking met SOMA Bedrijfsopleidingen
SOMA Bedrijfsopleidingen en GKB kennen inmiddels een lange samenwerking. Maarten: “Wij werken denk ik al langer dan 20 jaar samen met SOMA Bedrijfsopleidingen. Nog voordat ik bij GKB begon. Dat SOMA Bedrijfsopleidingen bij ons past, ligt ook aan de accountmanager. Als je daar een klik mee hebt verloopt de communicatie ook beter. Ik heb veel contact met Esther van ’t Zelfde van SOMA Bedrijfsopleidingen. Zij is onze vaste accountmanager. Als ik een opleiding zoek bel ik haar op. Zij weet precies wat wij nodig hebben. Ik kan zelfs aangeven als we een bepaald onderwerp binnen een opleiding willen uitlichten, zoals extra aandacht voor kabels- en leidingen of juist voor communicatie met andere partijen. We kijken uiteraard ook wel eens naar ander opleiders. Op het gebied van grondverzet zijn er inmiddels een paar goedkopere opleiders de markt op gekomen, maar zolang de prijs/kwaliteit verhouding en het gevoel bij SOMA Bedrijfsopleidingen goed zitten, wil ik best wat meer betalen. Plus dat SOMA Bedrijfsopleidingen altijd alles snel en goed regelt, ook als er wat mis gaat.”

De waarde van de docent
En dat er soms wat mis kan gaan kan Maarten ook vertellen. Maarten: “De cursus valt of staat met een docent. Helaas hebben wij in al die jaren ook wel eens een minder positieve ervaring gehad met een docent. Dan is altijd de vraag: hoe komt dat? Ligt het aan de docent? Verkeerde inschatting van de accountmanager? Of klikt het niet met de groep? Tijdens de Uitvoerdersopleiding van SOMA Bedrijfsopleidingen haakte de hele groep na de tweede dag al af bij een bepaalde docent. Ik heb toen direct met Esther gebeld en er zij kon gelukkig snel een andere docent regelen.”

Technieken en de kennis van nu
Inzet van de docent, maar ook de gebruikte materialen zijn van belang tijdens de lessen. Maarten: “Het is heel belangrijk dat de medewerkers worden opgeleid met de technieken en kennis van nu. Meten en uitzetten is bijvoorbeeld in ons werk heel belangrijk. In de Uitvoerdersopleiding werd dat aangeleerd met een paaltje en draadje. Tuurlijk is het belangrijk dat de medewerkers de geschiedenis weten, maar tegenwoordig hebben we gewoon gps. Als ik die feedback terugkoppel aan SOMA Bedrijfsopleidingen, wordt het snel opgepakt en aangepast.”

‘Ballen’ hebben
Wat moet een goede docent in huis hebben? Maarten:” Voor ons geldt dat een docent goed moet kunnen communiceren, zijn/haar inhoudelijke kennis moet up-to-date zijn en een beetje ‘ballen’ hebben. Vooral bij onze hechte groep medewerkers, kan het voor een docent best lastig zijn om een les te geven. Ze kennen elkaar heel goed en zijn daarom open en zeggen het snel als iets hun niet bevalt. Hun feedback varieert van wat een eigenwijze flapdrol tot wat een geweldige vent!”

Incompany of in Harderwijk
Bij SOMA Bedrijfsopleidingen is het mogelijk om te kiezen tussen incompany traingingen of trainingen in Harderwijk bij SOMA Bedrijfsopleidingen op locatie. Maarten: “Aangezien wij twee weken in januari veel medewerkers op cursus sturen, hebben wij niet genoeg ruimte om alle cursussen incompany te geven. Daarom sturen wij ook groepen medewerkers naar SOMA Bedrijfsopleidingen, bijvoorbeeld voor de cursus hijsen met grondverzetmachines. Ze hebben daar alle ruimte en voorzieningen, zoals de grondverzetmachines en een grondbank, beschikbaar. Het is fijn dat SOMA Bedrijfsopleidingen meedenkt met onze planning in de twee opleidingsweken en zowel de cursussen incompany als op hun terrein aanbiedt.”

GKB