logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Social Skills zijn keiharde vaardigheden voor succes

nov 18, 2019

In de bouwwereld zijn we verzot op alles wat met techniek te maken heeft. Desondanks blijft een groot deel van ons werk gewoon mensenwerk. We werken samen en communiceren met elkaar. Dat dit niet allemaal vanzelf gaat, weten we ook allemaal.

“De cijfers liegen er niet om”, zegt Onno Elzinga. De kosten die voortkomen uit gebrekkige communicatie, teams die slecht samenwerken of bijvoorbeeld falend leiderschap zijn gigantisch. Een adviesbureau bestudeerde vorig jaar 60.000 exit-gesprekken en becijferde dat ongeveer 80% van het personeelsverloop is gerelateerd aan een onbevredigende relatie met de direct leidinggevende. De kosten van een medewerker die vertrekt, liggen tussen de 15% en 20% van een jaarsalaris. En vervolgens blijkt dat voor ongeveer een kwart van alle vacatures het lastig is om geschikte kandidaten te vinden.

“Om over de faalkosten op projecten nog maar te zwijgen”, vult Jan van Loon aan. Vier op de tien bouwbedrijven schat de faalkosten op minimaal 10%. Slechte communicatie van bouwplaatspersoneel blijkt in meer dan 40% van de gevallen als een van de oorzaken te worden genoemd.

Zaken als gesprekstechnieken, persoonlijke effectiviteit, maar ook leiderschap worden vaak soft skills genoemd. “Dat doet geen recht aan de harde gevolgen die we net schetsten”. Liever spreken wij over Social Skills. Dat zijn vaardigheden die je niet op school leerde, maar die je wel hard nodig hebt om succesvol samen te werken. Al ben je vakinhoudelijk nog zo goed, zonder sociale vaardigheden blijft het werken met mensen frustrerend. Slimme organisaties investeren dus ook in de Social Skills van hun medewerkers.

SOMA Bedrijfsopleidingen biedt vanaf januari 2020 een serie trainingen aan op het gebied van Social Skills. De combinatie van vakinhoudelijke kennis met social skills zien wij als een belangrijke voorwaarde voor succesvolle vakmensen die bijdragen aan de doelen van de organisatie waar ze voor werken.

Jan van Loon en Onno Elzinga trainen en begeleiden namens SOMA Bedrijfsopleidingen vakmensen en teams bij de ontwikkeling van Social Skills. “Vakinhoudelijke kennis blijft altijd belangrijk, maar je Social Skills bepalen of je er ook succesvol mee bent!” 

Interesse?
Neem contact met ons op 0341-499450 of stuur een mail naar info@somabedrijfsopleidingen.nl