logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Strengere regels aanpikker

apr 03, 2020

Maandelijks vallen er diverse objecten uit hijskranen. Soms zelfs met dodelijke gevolgen. De oorzaak? Ongeschoolde aanpikkers. Geen duidelijke regelgeving, weinig geschoolde vakmensen en een gebrek aan toezicht zijn oorzaken hiervan.

Verstand van zaken
De machinist heeft een aanpikker nodig met verstand van zaken om ongevallen en dodelijke ongevallen te reduceren. Dit heeft alles te maken met deskundigheid en opleiding. Het probleem is dat de machinisten niet altijd goed meekrijgen wat er onderaan de kraan gebeurt. De aanpikker doet het er vaak bij waardoor hijslasten niet op de juiste manier worden aangeslagen, vingers bekneld raken, te zware lasten worden aangeslagen etc. Het gevolg is dat de machinist te laat in de gaten heeft dat de last verkeerd is aangeslagen. Meerdere keren per jaar vallen er lasten uit de kraan, met soms dodelijke gevolgen.
Een kraanmachinist heeft iemand nodig met verstand van zaken. Deze aanpikker heeft theoretische kennis om gewicht berekeningen te kunnen maken, welk hijsmiddel gebruik je bij welke hijsobjecten, hoe groot is de hoek, welke last heb ik nodig en nog veel meer theoretische en praktische kennis.   

Welke opleiding is er nodig?
Er zijn bij ons diverse trainingen beschikbaar voor de aanpikker. Heb je de TCVT aanpikker, TCVT hijsbegeleider, BLVA, BLA, veilig aanslaan van lasten of een andere training nodig? Neem een kijkje op de website of neem voor een persoonlijk advies contact met ons op. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 0341-499450.

ABVL en VVLH (2)