logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

UWV-adviseurs kruipen in de huid van machinist, straatmaker en vakman gww

sep 27, 2021

Er is een groot te kort aan mensen in de infra en verticaal transport. Verwacht wordt dat er in 2022 nog meer werkzoekenden bij komen. Jaarlijks maakt UWV een overzicht van alle kansrijke beroepen. In dit overzicht komen een aantal beroepen in de infra en verticaal transport aan bod en SOMA Bedrijfsopleidingen heeft hier passende opleidingen voor. Om een goed beeld te krijgen van een aantal kansrijke beroepen heeft een groep adviseurs van UWV een experience day bij SOMA Bedrijfsopleidingen gevolgd, waarbij kennis en ervaring opdoen centraal stonden. 

Kennis van vakgebied vergroten
Het doel van de adviseurs van UWV is om werkzoekenden te helpen nieuw werk te vinden op basis van persoonlijke vaardigheden, interesses en kansen in de markt. Zodoende moet deze groep adviseurs goed op de hoogte blijven van kansrijke beroepen, wat het werk inhoudt en welke werkzoekenden hiervoor geschikt zijn. Deze adviseurs zijn bij SOMA Bedrijfsopleidingen geweest om in de huid te kruipen van o.a. machinist grondverzet, vakman grond-, wegen-, en waterbouw, straatmaker, machinist mobiele kraan en machinist torenkraan. Tijdens de Experience day hebben zij in meerdere workshops praktijkervaring op kunnen doen wat hen helpt een passend advies te geven aan werkzoekenden.

Quote Linda de Winter: “Ik heb vandaag ervaren dat het werken in de infra veel voldoening geeft; je ziet direct het resultaat van het werk wat je gedaan hebt. Je werkt buiten, hebt veel vrijheid en verantwoordelijkheid in je werk. Je kunt echt een bijdrage leveren aan de infrasector in Nederland.”

Kansrijke beroepen
UWV laat jaarlijks zien welke beroepen in deze tijd goede baankansen bieden. Dat geeft aan werkzoekenden de mogelijkheid om te kijken naar ander werk of omscholing. Daarnaast neemt de vergrijzing nog steeds toe en is er weinig nieuwe instroom in de bouw & infra sector. Omscholing kan de kans zijn op een betere baan vergroten. Vandaar dat er een overzicht is gekomen met kansrijke beroepen. 

Quote Albert Bergers: “Het leuke van deze dag is dat de adviseurs echt kennis maken met de infrasector en even in de huid kruipen van de medewerkers. Waardoor ze een beter advies op maat kunnen maken voor werkzoekenden.” 

Gouden handjes gezocht
Er is een groot tekort aan echte vakmensen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de machinist grondverzet, vakman grond-, wegen- en waterbouw, straatmaker, machinist mobiele kraan en machinist torenkraan. UWV gaat zich dan ook hard maken om geschikte werkzoekende om te laten scholen tot één van deze beroepen. Deze werkzoekenden gaan in samenwerking met UWV en SOMA Bedrijfsopleidingen scholing volgen. 

Quote Ivo de Beer: "Experience day voor de UWV bouw sectorspecialist “een weg wijzer in de infra”. 
UWV experience dayUWV experience day2UWV experience day3UWV experience day4