logomobiel
SOMA_SVG

Vragen? Bel gerust (0341) 499450      

Direct aanmelden
SOMA NIEUWS

Van Oord en SOMA Bedrijfsopleidingen

jun 06, 2019
Mevrouw A. van der Nol | Academy Support & mevrouw N. Bisschops | Learning Develop Adviseur

Meer dan 5000 mensen werken er bij Van Oord. Een Nederlands familiebedrijf dat al 150 jaar internationaal werkzaam is als aannemer in de maritieme sector. Ze werken over de hele wereld en zijn gespecialiseerd in bagger-, olie- en gasinfrastructuur. Daarnaast zijn ze veel bezig met ‘offshore wind’, een duurzame oplossing voor het opwekken van energie. Innovatie, duurzaamheid en veiligheid zijn hun drives, in offshore projecten, maar ook bij hun personeel en daar sluiten de opleidingen van SOMA Bedrijfsopleidingen mooi op aan.

Regelmatig in contact
Anita van der Nol en Nicolet Bisschops zijn werkzaam bij Van Oord en hebben vaak contact met SOMA Bedrijfsopleidingen. Dat kan ook niet anders met zoveel medewerkers. Anita: “Samen met mijn collega’s boek ik de trainingen. Een deel daarvan vinden plaats bij SOMA Bedrijfsopleidingen of bij ons intern. Zodoende heb ik bijna dagelijks contact met SOMA.” Nicolet: “Ik ben verantwoordelijk voor onze (interne) klanten. Mijn L&D collega’s en ik spreken met de managers of P&O adviseurs over de ontwikkeling en het opleiden van medewerkers. SOMA is één van onze voorkeursleveranciers, dus ik zit regelmatig met ze om de tafel.”

Trainingen op maat
Bij Van Oord werken ze met trainingsmatrixen. Een lean manier van werken, waarbij alle opleidingen gemanaged worden vanuit bedrijfsrollen en trainingsonderwerpen. Vervolgens hoeven alleen de specifieke opleidingen nog toegewezen te worden aan het personeel. Nicolet: “Ik overleg o.a. met SOMA over de invulling van onze opleidingen. Bijvoorbeeld op het gebied van hijstrainingen. Ik moet dan exact weten wat ze aanbieden, welke kranen ze hebben en of ze een deskundige docent beschikbaar hebben. Onze branche is heel specifiek, dus we zorgen altijd voor trainingen op maat.”

Docenten op locatie
Opleidingen en cursussen verzorgen voor de maritieme sector is een vak apart. De docenten moeten soms op locatie komen. Op bijvoorbeeld een projectlocatie of op een schip in het buitenland. Anita: “We proberen zo veel mogelijk trainingen bij ons intern of bij SOMA in Harderwijk te laten plaatsvinden, maar dit is niet altijd realiseerbaar. Soms moeten onze mensen leren werken met een graafmachine op een schip. Dan gaat de docent mee aan boort en komen ze na een week weer terug. Gelukkig heeft SOMA ook veel vergelijkbare maritieme machines op hun terrein staan, zodat de docenten niet altijd mee op ‘reis’ moeten.”

Inclusief hotelovernachting
De opleidingen in de maritieme sector bevatten veel theorie en praktijk, meerdaagse trainingen zijn voor Van Oord dus niet vreemd. Anita: “Het komt regelmatig voor dat onze medewerkers voor meerdere dagen naar Harderwijk moeten voor een training of opleiding. In dat geval regelt SOMA ook gelijk de hotelovernachting. Dit zit dan bij de reservering van de opleiding in. Scheelt ons een hoop werk. Wij ontvangen alleen nog een kopie van de bevestiging en uiteindelijk het certificaat voor verwerking in ons systeem.”

Meedenken in mogelijkheden
Anita: “Veel van de trainingen die we afnemen bij SOMA betreffen verplichte trainingen voor een bepaald project. Dan hebben we bijvoorbeeld op korte termijn een klein klasje nodig van vier personen, zonder ‘externe’ deelnemers. Dat gaat altijd heel vlot bij SOMA. Ze denken goed mee in het plaatsen van personeel en ze nemen zelf contact met ons op als er toch een plekje vrij gekomen is. Daarnaast werken we met een Learning Management Systeem dat ook is aangesloten met SOMA. Onze medewerkers kunnen zichzelf dus verder aanmelden.”

Er is altijd iets te regelen!

In de maritieme sector worden bijzondere machines gebruikt die nét even wat meer specialisme vereisen. Dat maakt het opleiden nog leuker en uitdagender voor SOMA. Nicolet: “We kiezen bewust voor SOMA Bedrijfsopleidingen. Ze zijn deskundig en snappen echt waar het om gaat bij ons. Ze weten precies wat we nodig hebben en zijn flexibel. Ze proberen altijd iets te regelen voor ons. Ze gaan in onze schoenen staan en denken echt met ons mee. Terecht dat ze één van onze voorkeursleveranciers zijn.“

Van oord